Workshops | Hanny Massolt

WorkshopsWorkshop Keramiek

De workshop bestaat uit twee cursusdagdelen van elk ongeveer twee en een half uur (inclusief koffiepauze).

Dagdeel 1:

Je maakt, met behulp van een mal, een vis of een vogel van klei.

Dagdeel 2:

Het beeld is gedroogd en gebakken (biscuit). Dit is na ongeveer een week. Nu ga je het glazuren. Het glazuur wordt met een kwast opgebracht. Het beeld wordt hierna opnieuw gebakken en na een week kun je het beeld komen halen. 

Cursusdag:    dinsdag

Kosten:              €36,-  p.p. 

Opgeven?       klik dan hier


Workshop Raku

Deze workshop bestaat uit twee gedeelten: het maken van een voorwerp en het buiten bakken van dat voorwerp.

In een nader te bepalen dagdeel kun je een of twee voorwerpen maken van klei. Het best te hanteren zijn ronde vormen of tenminste vrij compacte werkstukken, zonder tere onderdelen of uitsteeksels. Het werk wordt namelijk tot twee keer toe met een tang verplaatst.

Na het drogen worden de werkstukken eenmaal gebakken (biscuit) in de elektrische oven.

Op de daadwerkelijke Rakudag gaan we de werkstukken buiten, in een gasgestookte oven bakken.

Allereerst dienen de werkstukken te worden geglazuurd, waarna ze in de oven worden geplaatst. De oven wordt in een kleine twee uur opgestookt tot 1000 graden. Het glazuur is vloeibaar geworden en het voorwerp straalt een oranje gloed uit. Met een Rakutang halen we de werkstukken uit de oven en laten ze eerst een paar minuten afkoelen. Je hoort het glazuur breken! Nu komen de stukken in een zaagselton, waar, door de sterke rookontwikkeling in de ton, de rook diep in de scheurtjes van het glazuur doordringt en zwart gaat kleuren. Na een twintig minuten halen we de stukken uit de ton en worden ze gekoeld met water. Even flink uitpoetsen en klaar!

Deze Rakudag duurt van ’s ochtends 10 uur tot ’s middags een uur of 4. Naast koffie en thee de hele dag, kun je tussen de middag genieten van een heerlijke lunch.

Kosten: €45,- p.p.

Opgeven?       klik dan hierWorkshop Schilderen

Het doel van deze workshop is mensen kennis te laten maken met schilderen, waarbij het plezier voorop staat.

Men hoeft geen ervaring te hebben met schilderen, maar is dit wel het geval dan nog zal deelname aan deze workshop ook voor hen een genoegen zijn.

De workshop beslaat één dagdeel.

In het eerste gedeelte wordt iets verteld over kleuren;  de elementaire kleuren en de complementaire kleuren. Men krijgt een kleurencirkel uitgereikt, waar deze zes kleuren op staan. De deelnemers wordt vervolgens gevraagd een stukje uit een tijdschrift te scheuren en op een canvasdoek te plakken. Met een palet bestaande uit de kleuren geel, rood, blauw, zwart en wit moet dusdanig worden geschilderd dat het uitgescheurde stukje tijdschrift op het totale schilderij niet meer opvalt. Hierbij mag dus niet over dat stukje worden geschilderd. Het resultaat zal uitermate verrassend zijn.

In het tweede gedeelte wordt op een tweede doek een collage gemaakt van verf, papier, veren, pailletten, zand, enz., enz. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

In de pauze is er koffie of thee met wat erbij.

Kosten €25,- p.p.

Opgeven?       klik dan hier

© Hanny Massolt 2021